kandidaten programmapunten agenda de-stad-in-beeld
Alle thema's armoede bereikbaarheid democratie duurzaamheid energietransitie klimaat en groen kunst en cultuur ondernemen onderwijs openbare ruimte sport technologie veiligheid vrijheid werk wijken wonen zorg

Democratie

D66 gelooft in de representatieve democratie. Onze democratie waarbij kiezers hun volksvertegenwoordiging kiezen op basis van politieke idealen. In een democratie kun je jezelf zijn en kritisch zijn. Wij zetten ons in voor: 

• De gekozen burgemeester

• Invloed op besluitvorming

• Sterke lokale media

• Ruimte voor initiatieven    

We vinden dat mensen in de vier jaar tussen verkiezingen invloed moeten hebben, niet alleen op hun leefomgeving, maar ook op politieke besluiten. Hiervoor zijn een aantal manieren zoals het correctief referendum en de ruimte om initiatief te nemen, maar ook het simpelweg benaderen van onze fractie als er issues en ideeën spelen. 

Duidelijke informatie

D66 wil dat inwoners inzicht hebben in onderwerpen die in de gemeenteraad besproken worden en helderheid over de status (welke invloed kun je nog hebben) van stukken op de website van de gemeente. Zwollenaren moeten inzicht kunnen hebben in stemgedrag van raadsleden en partijen en vanuit het perspectief van de inwoner ingericht worden (wanneer kan je inspreken, etc.).  

Kijk ook bij Lokale media, Gekozen burgemeester, Digitaal mee beslissen, Vrijheid, Referendum en Initiatiefrijk Zwolle.